top of page
  • Foto van schrijverJeroen de Wit

Hoe het allemaal begon voor bewoner Jeroen

Hoi, mijn naam is Jeroen en in deze blog lees je hoe mijn droom voor leven met de natuur in harmonie met jezelf en alles wat leeft, is ontstaan. Het begint bij een kantelpunt in 2018, daarna lees je over de reis die vervolgens ontstond, het verlangen om terug naar mijn eigen natuur te gaan, de bijzondere ontmoetingen die volgden en hoe de plek om dit te realiseren gevonden werd.


Kantelpunt

5 jaar geleden (2018) stond ik op een punt in mijn leven waarin ik niet meer wist wat ik wilde doen. Er waren heftige dingen gebeurt en zat minder lekker in mijn vel. Het enige wat ik voelde was een vaag verlangen om naar Nieuw-Zeeland te gaan. Zo ver mogelijk weg van de omgeving waarin ik leefde. Opzoek naar de hemel op aarde.


12 maanden weg

Na het afronden van mijn studie aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch, dacht ik fuck it: laat ik een enkel ticket kopen naar Nieuw-Zeeland. En zo geschiedde. Er volgde een working holiday van 7 maanden vanlife in Nieuw-Zeeland, waarvan 5 maanden reizen en 2 maanden ‘werken’ op een zeilboot tussen de dolfijnen, albatrossen en pinguïns. Na dit onvergetelijke avontuur besloot ik de reis verder te zetten naar Nepal, naar de voet van de Himalayas.


Waarin ligt geluk?

Na een aantal dagen layover in Sydney bij een goede vriend die daar tijdelijk woonde, kwam ik via Singapore aan in Kathmandu, Nepal. Wat een onwijs andere wereld! Armoede, koeien die heilig zijn, maar hele blije mensen. Oude vrouwtjes die dansend in hun theehuisje stonden toen we langskwamen. Ogen vol met leven en sprankelendheid. Terwijl ze bijna niets bezaten (!). Na een paar weken met een groep Nederlanders de bergen in te zijn getrokken en geslapen te hebben bij de monniken kwam ik tot de conclusie dat gelukkig zijn geen logisch gevolg is van materiële rijkdom. Het ligt in iets anders..


Nepalezen zijn niet de enige…

Na iedereen te hebben uitgezwaaid, vervolgde de reis zich naar Vietnam. Een aantal mensen hadden namelijk gedeeld dat je daar echt het land moest verkennen op de motor! In het kader van de afdeling: Fuck it, let’s do it, zat ik een week later op de motor in Hanoi. Hier bestaan geen regels en rijd iedereen door elkaar heen op kruispunten. Na eraan gewend te zijn begon het steeds leuker om door het land te rijden. Wat een ongerepte natuur. En ook hier opnieuw zag ik mensen in de natuur, gelukkig zijn met bijna niets, behalve een eigen moestuin, familie en vrienden om hun heen en een fijne plek om te leven (hutjes van bamboostokken overdekt met palmbladeren.


Een deel van de puzzel gevonden

Na Vietnam volgde Indonesië; Bali en Lombok. Wat een tropisch paradijs! Opnieuw beleefde ik de kracht van de natuur met haar watervallen, rivieren, vulkanen, jungle en koraal. En hoe een positief effect dit heeft op je zijn. Dit zal vast een deel van de puzzel zijn naar gelukkig zijn!


Een tweede deel van de puzzel gevonden

De eilanden en koralen smaakten naar meer, daarom besloot ik de reis te vervolgen naar de eilanden Fiji & Tonga. Gelegen midden in de stille oceaan. De mensen hier leefden enorm in het nu en keken niet naar wat ze morgen of volgende week nodig hadden, maar alleen vandaag. Elke dag was het feest op het eiland. Wat minder handig was, was dat ze ook zo met geld omgingen. Op de dag dat ze hun geld kregen, was het ook weer uitgegeven. De rest van de week hadden ze geen geld meer voor eten. Nog een deel van de puzzel gevonden: leven met elkaar in het nu.


Een derde deel van de puzzel gevonden

Na het beoefenen van het zogenaamde ‘freediven’ (vrijduiken met lange vinnen met je longen als zuurstoftank), duiken tussen de mooiste koralen van de wereld en zwemmen met walvissen in Tonga, was mijn bucketlist afgewerkt. Tegen het einde van de reis mistte ik steeds meer een concreet doel om naartoe te werken. Om iets op te bouwen. Daarom besloot ik terug te gaan naar Nederland en verder te studeren over gezondheid en geluk.


Met deze 3 puzzelstukjes ging ik verder op ontdekkingsreis naar geluk en gezondheid

Na een wereldreis vol onvergetelijke ervaringen en mooie inzichten stapte ik het vliegtuig in terug naar huis. Ik beleefde de kracht van de natuur op je zijn, hoe mensen gelukkig waren met niets, samenleven in het nu. Nu was het tijd om het vierde puzzelstukje voor mijzelf te vinden: bijdragen aan iets groters. Ik volgde het spoor van mijn enthousiasme en startte de OERsterk coach opleiding.


Frustratie

Na een onwijs interessante opleiding vol met gezondheidsinformatie waarvan ik niet wist dat ik het mistte, frustreerde het mij dat deze kennis niet standaard op school wordt gedeeld. Op school kreeg ik hoogstens les in de (schiet)schijf van vijf en het smeren van je brood om vervolgens een smeerdiploma te krijgen..


RESET!

Daarom besloot ik een boek te schrijven om deze gezondheidskennis te bundelen tot een gids naar een leven met meer energie, voldoening en rust: ‘RESET! Ontdek de vijf elementen die leiden naar een energiek leven’ was geboren. Tijdens het schrijven van het boek ontdekte ik dat gezondheid meer dan alleen voeding is. Dat het vooral ook gaat om de omgeving waarin je je bevindt. Je gezondheid wordt bepaald door wat je denkt, voelt en doet.


Dit is niet best

Met dit in mijn achterhoofd keek ik om mij heen. Ik woonde toentertijd in een klein appartementje in Utrecht op drie hoog. Ik liep naar buiten en zag gehaaste mensen, betonnen dozen waarin we leefden, toeterend verkeer en torenhoge wolkenkrabbers. Is dit de omgeving waarvoor we gemaakt zijn??


Terug naar je natuur

Toen ontstond voor mij de droom om volledig in harmonie met de natuur te leven met de mensen om mij heen waarvan ik houd. Zodat het alleen maar makkelijker wordt om gezonder en gelukkiger te leven, omdat dit meer in lijn staat met waar we vandaan komen: de natuur. Zo hoeven we ons niet meer constant te beheersen tegen de buitenwereld die ons continu wilt verleiden.


De lunchroom

Na het schrijven van het boek en mijzelf te hebben geïsoleerd, besloot ik om weer meer onder de mensen te zijn en in een lunchroom te gaan werken. Barista spelen, mensen bedienen, maaltijden bereiden, best wel leuk. Totdat op een dag met veel drukte, chaos en irritante mensen, ik zo niet meer verder wilde gaan. Leven in de stad..


Workaway

Ik liet me languit vallen op m'n bed toen ik thuiskwam. Toen ik alles volledig losliet en me toeliet om me maar ff klote te voelen, kwam er een idee in me op die de koers van mijn leven voorgoed zou veranderen. Eerder had ik namelijk in het buitenland als Workawayer gewerkt (vrijwilligerswerk voor eten en onderdak) en toen dacht ik: waarom niet in Nederland?


En toen ging het snel

Ik pakte mijn mobiel erbij en even later zat ik op de website te scrollen door het aanbod. Er viel er gelijk eentje op. Ik besloot degene een berichtje te sturen. Na een dagje werd er al gereageerd en een paar dagen later zat ik met Dierderick in de auto.


We hadden gelijk een klik en ik was gefascineerd door de verhalen en werd onwijs enthousiast toen we op de plek aankwamen. Midden in het bos, aan het einde van de weg. Een hele gave plek met leuke mensen en ik besloot gelijk te verhuizen.


Leven met de seizoenen

Leven met de seizoenen gaf mij veel rust en de mogelijkheid om bij te komen van de isolatie in het jaar ervoor. 6 maanden later zat ik er nog steeds en besloot ik om een plek in de natuur voor mijzelf te vinden. Andere workawayers inspireerden mij toentertijd om dit met de fiets te doen en zo geschiedde.


Een fietsreis naar het oosten

Nadat ik naar verschillende mooie plekken was gefietst, zoals Hongarije, Kroatië, Bosnië, Albanië en Noord-Italië, was ik verrast door de schoonheid van de natuur die ook veel dichterbij te vinden is in Europa. Maar vooral dat het er nog zo mooi uit kan zien, maar als er geen hart in ligt, dat het dan ook niet klopt. Mijn hart ligt in Nederland, vlakbij familie en vrienden.


Terug in Nederland

Een aantal maanden later besloot ik terug te gaan naar Nederland en een plek te vinden. Na een paar maanden te kijken in Drenthe, dacht ik: waarom niet op de Veluwe. Ik besloot opnieuw om met Diederick in gesprek te gaan met de vraag of hij wellicht iets wist. Er volgde een mooi gesprek en een hele lijst aan opties.


Eentje sprong eruit: een manege tegenover het landgoed van Diederick waar ik met de fiets mijn reis door Europa ben begonnen om een plek te vinden. Ik reed ernaar toe en stond versteld van de plek. Enorm groot en aangrenzend aan het bos. En toen gebeurde er iets magisch..


Een magische samenloop van omstandigheden

De plek stond in die tijd nog niet te koop. De eigenaresse was hier nog niet klaar voor en Diederick had korte lijntjes met haar. Als het zover zou zijn, zou ze hem als eerste bellen. En zo geschiedde, twee weken na het aanwijzen van de plek op de lijst, werd bekend dat ze de plek wilde verkopen (!).


Diederick belde mij op en ik sprong een gat in de lucht. Ik besloot gelijk naar hem toe te rijden en daar ontmoette ik ook iemand anders die ‘toevallig’ ook hier zou wilde wonen en later zouden we dit samen oppakken. Hoe dit verder ging lees je in de volgende blog: Droomplek te koop!

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page