top of page
M_V3epiva7LSTWJf3oRLwjM9Kb3VXm_yjHDxNxJT1eM.jpg.webp

Off-grid leven

Leven met de natuur

Leven met de natuur

Op deze pagina kun je lezen hoe we off-grid willen leven, verdeeld in warmte, water & elektra.
 

Warmte

Doordat er genoeg hout in de buurt is uit omliggende bospercelen, worden de huizen ’s winters door een houtkachel van warmte voorzien. Denk hierbij aan een hoog rendement tegelkachel of leemkachel, welke het huis niet alleen voorziet van stralingswarmte maar ook van warm water en een verwarmde bank.

987.png

Water

Waterbronnen

  1. Bronwater: voor drinkwater.

  2. Regenwater: voor de wasmachine. Regenwater is namelijk zuurder dan leidingwater, waardoor er minder wasmiddel benodigd is.

  3. Uitlaat helofytenfilter: dit wordt gebruikt om de WC’s door te trekken. 30% van het drinkwater trek je door, hierdoor besparen we een hoop bronwater. Later lees je meer over wat er met 'uitlaat helofytenfilter' bedoeld wordt.

 

Afvalwater

Het grijze en zwarte afvalwater wordt op het terrein zelf gezuiverd door middel van een verticaal doorstroomd helofytenfilter. 

 

Helofytenfilter: een off-grid rioleringssysteem

Een helofytenfilter of moerasfilter is een filter dat met behulp van helofyten (moerasplanten, zoals riet) afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Riet heeft een uitgebreid wortelstelsel welke een groot leefoppervlak voor bacteriën en andere micro-organismen biedt. Deze zorgen voor een aanzienlijk deel van de zuiverende werking.

 

Hieronder kun je een schematische weergave van het helofytenfilter zien en de waterkringloop rondom het huis.

789.png
456.png

Elektra

Op het terrein bevindt zich een gezamenlijke parkeerplek. Deze parkeerplek willen we voorzien van een dak waarop zonnepanelen komen. Ook zijn de huizen voorzien van zonnepanelen, waardoor we onszelf zo veel mogelijk in elektriciteit kunnen voorzien.

 

Opslag elektra ‘s nachts

Momenteel zijn we aan het oriënteren hoe we de elektriciteit op een zo milieuvriendelijke manier kunnen opslaan voor wanneer de zon niet of te weinig energie levert. We zitten daarbij te denken aan een zoutwater batterij of allerlei andere nieuwe vormen van energie opslag. 

 

Heb jij de gouden opslag tip?

Mail gerust naar: jeroen@dezevenbergjes.nl

bottom of page